Det Danske Suzuki Institut 

Det Danske Suzuki Institut blev grundlagt i 1977, og siden dengang har instituttet åbnet døren til musikkens verden for tusindvis af danske børn og forældre samtidig med, at det har formet en lang række fremragende musikere.

I dag er Det Danske Suzuki Institut en anerkendt privat musikskole, som  har hjemme på øverste etage i det tidligere Radiohus på Frederiksberg. Her deler instituttet adresse med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Copenhagen Phil og flere andre musikorganisationer.

Instituttet er siden 2008 blevet ledet af Dorte Nørgaard, som selv er blandt de første danske Suzuki-elever, og i alt 11 certificerede Suzuki-lærere er ansat ved instituttet.

Hvert år deltager en række elever fra Det Danske Suzuki Institut i nationale og internationale workshops, konkurrencer og festivaler. Der er ofte elever fra Det Danske Suzuki Institut, som vælger at fortsætte på MGK og senere konservatoriet i forlængelse af deres Suzuki-uddannelse. En lang række professionelle danske musikere er således formet af den særlige pædagogik og ånd på instituttet.

Det vigtigste for Det Danske Suzuki Institut er dog, at så mange som muligt får glæde af Suzuki-metoden og dens værdier i deres musikalske og menneskelige udvikling. Hver eneste dag sker der små mirakler, når børn, forældre og lærere sammen går ind i musikkens verden og lærer at tale musikkens sprog. 

Som Shinichi Suzuki sagde: ”At undervise er at røre et liv for evigt.”



Historien bag det danske suzuki institut

Det var violinisten Tove Detreköy, der i 1960’erne som den første dansker oplevede Suzuki-pædagogikken i USA. Her så hun, hvordan børn, der lærte at spille efter Suzuki-metoden, udviklede deres musikalitet på en mere naturlig og legende måde end ved traditionel musikundervisning – med imponerende resultater.

Tove begyndte at studere i Japan hos Shinichi Suzuki selv, og i 1972 begyndte hun selv som en af de første i Europa at undervise børn efter Suzukis modersmålsmetode. Fem år senere startede hun Det Danske Suzuki Institut i København sammen med sin mand, violinisten Béla Detreköy, og der blev hurtigt lagt mærke til instituttets talentfulde elever.

Tove og Béla var pionerer og ildsjæle, som var nære venner med Shinichi Suzuki selv og var med til at udbrede hans metode i hele Europa. De inviterede første gang Suzuki til Danmark i 1981, og det fik stor betydning for at metoden blev kendt i Europa. 

Klaverundervisningen ved Det Danske Suzuki Institut har også historiske rødder. Instituttets første klaverlærer Esther Lund Madsen blev fascineret af Tove og Belas arbejde med violinbørnene, og hun fik undervisning i Suzuki-metoden af Dr. Haruko Kataoka, Shinichi Suzukis akkompagnatør og grundlægger af Suzuki-metoden for klaver. 

I dag lever ånden fra Dr. Suzuki og Tove Detreköy videre på Det Danske Suzuki Institut, hvor flere af lærerne er tidligere elever af Tove og selv har studeret hos Suzuki. Alle lærere ved instituttet er uddannet i Suzuki-metoden.

Klik her for at hente jubilæumsskriftet om instituttets første 25 år.